Onderhoud hout

Onderhoudstips hout: door een correct onderhoud wordt je hout mooi oud

 

Bij Hülsta en Rolf Benz is echt hout één van de belangrijkste materialen voor de productie van hun meubelen.  
Onderhoud je dit materiaal goed, dan geniet je des te langer van je meubelen.

 

Hou het onderhoudsboekje bij

Bij de levering van jouw meubels ontvang je een uitgebreid overzicht met onderhoudsinstructies.
Hou dit boekje binnen handbereik om makkelijk op terug te vallen.  Wij geven je graag enkele handige tips om je hout er langer mooi uit te laten zien.

Dagelijks onderhoud

Zowel voor fineer als massief hout gelden enkele algemene regels: zodra er iets gemorst wordt, poets je de vlekken voorzichtig weg – zo snel mogelijk. Zeker als het gaat om gekleurde vlekken door bijvoorbeeld tomatensaus, rode wijn, cola, pesto,… loop je een grote kans op verkleuringen van het hout. Dat is al zeker het geval als er geen coating of laklaag op het hout aanwezig is. Snel zijn is dus de boodschap. Probeer de vlek niet weg te wrijven, maar in eerste instantie zo veel mogelijk te deppen.

Poets het hout niet met te veel vocht, hout is namelijk poreus en zal het vocht opnemen. Je kan wel met een licht vochtige doek over het hout gaan.

Wekelijks onderhoud

Wekelijks afstoffen doe je best een vochtige, zachte, niet-pluizende doek, dit in de richting van de nerven.

Belangrijk: zorg voor een niet-pluizende doek, anders laat je overal in het hout pluisjes achter

Verkleuringen: beter voorkomen dan genezen

Lichtinwerking is bij deze natuurlijke materialen onvermijdelijk. Het is daarom aangewezen om accessoires (zoals een schaal, vazen, een tafelloper, …) regelmatig te verplaatsen, zodat je niet op één plaats geconcentreerde verkleuring hebt.

Voorkom verkleuringen en afdrukken in het hout: verplaats decoratie en accessoires regelmatig, anders krijg je verkleuringen (zeker als de zon op bepaalde momenten van de dag pal op het houten meubel staat)

Hout onderhouden: lang leve onderzetters

Is jouw eetkamertafel voor intensief, dagelijks gebruik ? Vergeet dan bij de warme maaltijden zeker niet een onderzetter te plaatsen onder de hete kookpotten.

Onder drankjes past een mooie onderzetter, dit om kringen ter voorkomen. Ook al lijkt het glas niet vochtig, toch treedt er vaak wat condens op, vooral bij gekoelde dranken of warme dranken. Let ook op als je flessen op tafel zet, potten saus uit de koelkast etc,…
De gouden regel: leg zo vaak mogelijk een onderzetter op tafel voor drankjes, potten, pannen, ... en gebruik placemats voor borden.