Wanneer is mijn matras versleten? Wanneer je matras vervangen?

Velen onder ons zien hun reisplannen deze zomer in rook opgaan: misschien is het tijd om deze zomer je matras eens te veranderen? Hoe lang kan je eigenlijk een matras blijven gebruiken en wanneer moet je de matras écht de deur uitdoen? Wij helpen je graag verder met onze beste tips en ideetjes voor het onderhoud van je matras zodat je slaapkamer een baken van rust kan blijven.

Wanneer is een matras versleten? 

Een goede stelregel, is dat je matras na 10 jaar aan vervanging toe is. Het probleem is dat je niet direct merkt dat je je matras moet gaan vervangen: jaar na jaar worden de veringen een beetje zachter, ondersteunen ze niet zo goed meer en krijgt de matras een geurtje (zeker als je de matras niet meeneemt in het maandelijkse onderhoud). 

Begin je te merken dat je iedere ochtend opstaat met rugpijn, dat je in een kuil slaapt of dat zelfs je handen ‘s nachts vaak inslapen omdat je geen ideale slaaphouding meer kan vinden? Ook last hebben van ochtendstijfheid kan een oude matras als oorzaak hebben. Het is dus erg belangrijk om eens te kijken naar je klachten als je slaapt, maar ook als je net opgestaan bent.

 

Liters en liters vocht

Vind je het moeilijk om je dure matrassen iedere paar jaren te vervangen? Begrijpelijk! Zeker een goede matras kost best veel geld, net daarom is het moeilijk om ze te vervangen. Maar: denk aan alle keren dat je gezweet hebt in bed, dat je ziek was,... Er kruipt veel vocht in je matras en in de hoofdkussens. Zeker als je de gewoonte hebt om ‘s ochtends gelijk je bed op te maken - wat overigens geen goed idee is - krijgt dit vocht geen kans om te verdampen tijdens de dag. Zo krijg je schimmels binnenin je matras en krijgen de stofmijten vrij spel. 

 

Ook je hoofdkussen moet vervangen worden

Heb jij je hoofdkussens al enkele jaren? Ook je hoofdkussen moet je om de paar jaren vervangen, we raden vaak aan om dat iedere 4 jaar te doen. Kan je je hoofdkussen in de wasmachine steken? Doe dat zeker ieder half jaar: op je hoofdkussen verzamelen zich op den duur veel huidschilfers, stofmijt, speeksel,... dat moet je echt regelmatig uitwassen. 

 

Ook een duur kussen (vaak kan je die niet in de was steken, alleen hun hoes) moet je regelmatig vervangen. Het is een broedplaats voor bacteriën. 

 

Ben je klaar om een nieuw matras aan te schaffen? Kom dan zeker eens langs in onze showroom om enkele matrassen uit te testen. Wij staan jou graag bij met raad en daad!